7 lure tips når du skal i gang med løpingen

Oppdatert 27.03.2025, Tekst: Barbro Sætha, Foto: Birken
Endelig er løpesesongen her, og vi gleder oss til å snøre på oss joggeskoene igjen! Har du satt deg et mål for sesongen? Kanskje du sikter mot Norges største terrengløp i juni – Birkebeinerløpet – eller vårt splitter nye gateløp i september? Uansett hva du har i sikte, er det smart å starte sesongen klokt for å unngå overbelastning og skader. Her er noen gode tips til deg som lett blir ivrig når snøen smelter og asfalten tørker.
1. Du er du
Ta utgangspunkt i deg og ditt. Hvor mye har du løpt den siste tiden? Hva er målet ditt? Det hjelper sjeldent å kopiere det de beste gjør. Hvordan er hverdagen din ellers? Går du mye må du huske at dette blir med som en del av totalbelastningen. Søvn og kosthold spiller også inn.
2. Sko
Sørg for at du har gode sko. De bør passe til din fot og være gode å løpe i. Et tips kan være å ha 2-3 ulike par å variere med. Da har du skoene lenger og føttene dine får god variasjon.
3. Ha en plan
Planer er alltid gode å ha og en treningsplan i henhold til målet og livet ditt er lurt. Det gir deg mer oversikt, klarhet i hva du skal gjøre på veien og bedre mulighet for justeringer underveis. Se Birkens treningsprogram
Endringer vil nesten alltid måtte skje, og en god plan er ikke god om den ikke kan endres.
4. Progresjon
Planen bør inneholde progresjon. Øk gradvis øktene med volum, tid og intensitet (alt ettersom). Eks: har du løpt 20-30 min på mølle gjennom vinteren bør du maks starte med dette utendørs før du gradvis øker. Et annet eksempel er at du kan øke øktene med 5-10 min per uke.
5. Variasjon
Varier underlag, hold på mølleøktene! Bruk også terrenget når snøen blir borte. Varier mellom rolig og hard trening samt designet på økten. Andre aktivitetsformer er helt gull så lenge du kan.
6. Stopp i tide
Skulle du begynne å kjenne smerter et sted - stopp i tide! Kroppen sier stort sett alltid i fra. Blir du i tvil om økta skal gjennomføres, stopp opp. Ta et steg tilbake.
Det er helt normalt med litt ekstra stive bein i starten eller å “kjenne litt”, men dette skal ikke bli verre etter en treningsøkt og det skal ikke vedvare.
7. Tren styrke
Trenger ikke si mer. Styrketrening er kjempeviktig for skadeforebygging. Mitt tips er å ha rundt 3 styrkeøvelser på bein som du gjør riktig teknisk på fremsiden, bakside lår og sete. Her vil jeg anbefale minst en benøvelse. Ha god rutine på gjennomføring 1-2 ganger i uka, så slipper du kanskje å bli like støl hver gang.